Mød Nis Brix

Nedenfor kan du møde Nis Brix fra Aarhus Universitet og få svar på, hvad han bruger data og biologiske prøver fra BSIG til. Du kan også læse om det BSIG-studie, som han har bidraget til, og som skabte stor medieomtale, bl.a. i BBC News. 

Nis Brix

Jeg er…

…Nis Brix og er 38 år. Jeg er uddannet læge, gift med Kathrine som er folkeskolelærer, og så har jeg Anton på 9 år og Ebba på 7 år. Jeg er opvokset i Vrold – en lille forstad til Skanderborg.

Jeg forsker i…

...hvorfor unge går tidligere i puberteten og hvorfor vi får så få børn. Det har jeg gjort siden 2016. Halvdelen af min tid bruger jeg på at forske, og den anden halvdel arbejder jeg som læge.
Jeg kan rigtig godt lide at forske. Det er som at være en detektiv, der prøver at finde svar på spørgsmål, ingen andre har løst endnu. Det kræver kreativitet og et åbent sind – og det er præcis det, jeg godt kan lide ved mit arbejde.

Oprindeligt troede jeg, at jeg skulle være børnelæge og startede med at forske i behandlingen af for tidligt fødte børn. Jeg kom også i gang med speciallægeuddannelsen som børnelæge. Efter et år startede jeg mit ph.d.-projekt, som handlede om, hvorfor unge går tidligere i pubertet i dag end før i tiden. Derefter forskede jeg i nedsat sædkvalitet. Som læge blev jeg mere og mere interesseret i sjældne sygdomme hos børn – derfor skiftede jeg speciallægeuddannelse til klinisk genetik.
I dag kombinerer jeg mit arbejde som læge indenfor genetikken med min forskning ved at undersøge, hvordan vi kan bruge genetikken til at blive klogere på unges pubertetsudvikling.

Jeg bruger BSIG-data og biologiske prøver til…

… at forstå hvordan hyppig variation i vores arvemateriale er forbundet med pubertetsudvikling. Jeg håber, at det kan hjælpe os med at forstå biologien for, hvad der igangsætter puberteten, og hvordan vores gener spiller sammen med miljøet.

Det ville jeg sige til en BSIG-deltager, hvis jeg mødte ham/hende

Tak! Du bidrager til en helt unik forskningsressource – ikke bare i Danmark eller Europa, men på verdensplan! BSIG kan bruges til at belyse, hvad miljøpåvirkninger, livsstil og sociale forhold har af betydning for sundhed og sygdom helt tilbage fra fosterlivet. Du er ikke kun med til at forbedre vores sundhed i Danmark, for forskningsresultaterne har også betydning for mennesker i andre lande.

Det mest spændende fund, jeg har gjort mig med BSIG-data, er…

I 2019 publicerede vi et studie hvor vi fandt, at hvis mor er gået tidligere i pubertet så går ikke kun hendes døtre, men også hendes sønner i gennemsnit tidligere i puberteten. Faktisk så tidligt at vi ikke har fundet andre faktorer som er ligeså stærkt forbundet med pubertetstidspunktet. Projektet startede som et specialeprojekt, men endte med at få stor medieomtale, bl.a. i BBC News.

I min fritid kan jeg lide at…

…være sammen med min familie og venner, se en god film, løbe, spille musik og stå på skateboard.

Funfact

Jeg har nogle økologiske køer og grise gående på Djursland. Dem elsker jeg at klappe og fodre med gulerødder - specielt hvis jeg også kan få en tur på vores gamle Ferguson traktor fra 1952.