Mød Anne
Nedenfor kan du møde Anne Ahrendt Bjerregaard, som bruger BSIG-data til at forske i kost- og motionsvaner blandt børn og unge. Læs med når hun fortæller om det meste interessante fund, hun har gjort sig med BSIG-data, og om hvorfor hun synes, at lige netop BSIG-data er så spændende.
Jeg er…
Mit navn er Anne Ahrendt Bjerregaard, og jeg er forsker i Kostgruppen i Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut. Jeg er uddannet som professionsbachelor i Human Ernæring fra Suhrs Seminarium og fra Københavns Universitet, hvor jeg også har afsluttet min Ph.d. i Folkesundhed og Epidemiologi. Jeg er 38 år og bor i Værløse sammen med min mand og vores to drenge.
Jeg forsker i…
En stor del af mit arbejde har været fokuseret på at udvikle spørgeskemaer til at måle kost- og motionsvaner blandt teenagere og unge. Jeg har altså både udviklet og testet spørgsmål i mindre gruppe deltagere via fokusgrupper eller telefoninterviews. Men jeg har også stået for en større validering, hvor jeg har undersøgt overensstemmelse mellem svar på kostvaner målt med to forskellige metoder. Dette er vigtig viden til forskningsprojekter om kost og motion, så vi ved, hvor valide/troværdige vores data er. Jeg forsker også i, om vores forbrug af sukkerholdige drikkevarer (som fx sodavand) har indflydelse på vores kropssammensætning, samt hvilke faktorer, der kan have indflydelse på vores motionsvaner.
Hvorfor er BSIG-data interessante?
Det epidemiologiske forskningsområdet og Bedre Sundhed i Generationer, er utroligt interessant, synes jeg, fordi vi kan blive klogere på, hvad der spiller ind på vores sundhed og trivsel i et helt livsforløb. Tænk, hvis vi allerede inden, vi overvejer at blive forældre, kan gøre en forskel for helbredet for næste generation?
Det mest spændende fund, jeg har gjort mig med BSIG-data, er…
Det var virkelig interessant at se, at hvis moderen under graviditeten i høj grad levede op til de Danske Kostanbefalinger, spiser barnet med stor sandsynlighed også efter de Danske Kostanbefalinger 14 år senere. Det er primært interessant i forhold til senere projekter, hvor man fx vil undersøge sammenhæng mellem kostindtag under graviditeten og barnets senere helbred. I sådanne analyser bør man inddrage viden om barnets kostindtag ved 14 år. Dermed har den viden, deltagerne har bidraget med om kosten ved 14 år, stor betydning i fremtidig forskning i BSIG.
Hvorfor har du valgt at blive forsker?
Som forsker er der mulighed for at udforske og hele tiden blive klogere. Derudover er jeg stolt over at have bidraget til indsamling af oplysninger om kost og motion, som i fremtiden kan føre til vigtig viden om sundhed og forebyggelse. Jeg har fra min studietid været interesseret i sundhed blandt børn og unge, men det er på grund af mit netværk og de kontakter, jeg fik under mit studie, at jeg endte netop her. Der er uendelig mange muligheder inden for forskning på forskellige områder. Både hvis man vil ud blandt folk og lave målinger, om man vil sidde med administrative opgaver, analysere data eller lave statistiske analyser, så kan man bidrage til forskning.
Det ville jeg sige til en BSIG-deltager, hvis jeg mødte ham/hende…
Jeg tror, jeg ville spørge om, hvordan det er at være deltager i BSIG, hvor man jævnligt skal tage stilling til, om man vil deltage i den næste undersøgelse, og hvorfor han/hun fortsat har lyst til at være med i BSIG. Jeg vil også sige; ”Tak” og sætte ord på, hvor fantastisk det er, at han/hun bidrager med svar på vores undersøgelser. Uden dem kunne vi ikke generere al den nye viden, vi har muligheden for i BSIG.
I min fritid kan jeg lide at…
Være sammen med min familie. Vi elsker at besøge bedsteforældre, en god tur i skoven, en cykeltur, male eller bage pandekager. Jeg er stor fan af en cykeltur på egen hånd i den skønne danske natur eller danse rundt i stuen med mine drenge til yndlingsmusikken.
Funfact…
Jeg har i hele min barndom og ungdom været FDF’er, danset sportsdans på konkurrenceplan og lyttet til Bjarne Liller på spolebåndoptageren. Jeg elsker nye eventyr, friluftsliv og vandreture, og når mine drenge bliver større, skal jeg/vi helt sikkert på længere vandreture – måske gense Annapurna Circuit i Nepal. Musikken er skiftet ud med dansk rock og metal, og jeg sætter gerne Rammstein på, når jeg skal slappe af efter en travl arbejdsdag.