Kostundersøgelsen
Du bliver, hvad du spiser! Det har du sikkert hørt før, men i Kostundersøgelsen har ca. 37.000 unge fra BSIG hjulpet os, så vi kan undersøge, om det virkelig passer.
Formål, baggrund og resultater
De sidste af BSIGs 14-årige deltagere besvarede 14 års kostspørgeskemaet i efteråret 2017.
Fra slutningen af december 2017 og frem til sommeren 2018 sender vi et kort kostspørgeskema ud til de ca. 8000 unge i alderen 15-16 år, som 12 måneder tidligere havde udfyldt et tilsvarende skema. Projektets formål er at følge kostudviklingen tættere i teenageårene for en mindre gruppe BSIG'ere.
Når vi undersøger, hvad vores deltagere spiser, handler det især om at finde frem til sammenhænge mellem kost og sygdom.
Den mad, vi spiser betyder meget for, hvor sunde vi er - det er alle enige om. Men der er mange bud på sund og usund kost. Vi vil gerne vide mere om, hvad unge i Danmark spiser lige nu, og hvordan kosten påvirker helbredet fremover.
BSIGs kostprojekt er noget ganske særligt!
At forske i kost er spændende og udfordrende. Det kan være svært at få præcise oplysninger fra mange mennesker om, hvad og hvor meget de spiser.
Derfor har det været meget spændende for kost-forskere at have mulighed for at spørge netop jer, der er med i BSIG om, hvad I spiser. Både fordi I er mange, men også fordi vi i forvejen ved noget om jeres kostvaner.
Formålet med kostundersøgelser blandt unge
Formålet med kostundersøgelserne i BSIG er at indsamle oplysninger, som forskere kan bruge i forskellige studier om teenageres kostindtag og fysisk aktivitet. De svar, vi får fra jer nu, kan vi sammenholde med de oplysninger, jeres mødre gav os, da de udfyldte et spørgeskema om deres egen kost i 25. graviditetsuge og om jeres kost, da I var helt små, og da I var 7 år og 11 år.
På baggrund af alle disse oplysninger, kan forskerne for eksempel beskrive og undersøge:
- Hvordan danske teenagere spiser generelt
- Hvorvidt moderens kost under graviditeten har indflydelse på, hvordan barnet spiser som 14 og 15-16-årig
- Fysisk aktivitet blandt teenagere generelt
- Hvordan kost og fysisk aktivitet i teenageårerne har indflydelse på risikoen for at få forskellige sygdomme, når man bliver voksen.
Hvad regner I med at finde ud af?
Der vil gå flere år, før de først resultater fra BSIGs 14-års undersøgelse ligger klar. Når resultaterne kommer, skriver vi om dem her på hjemmesiden.
Vi håber at få et overblik over, hvad unge i Danmark typisk spiser. Vi er også interesseret i at se på kostens udvikling for den enkelte fra barndom til ungdom. Fra tidligere spørgeskemaer ved vi lidt om, hvad du spiste, da du var lille, og da du var 7 og 11 år. Vi ved også lidt om, hvad din mor spiste, da hun var gravid med dig. Disse oplysninger kan vi bruge nu, men også fremover til for eksempel at undersøge, hvilke sammenhænge vi kan finde mellem kost og de sygdomme, man kan få senere i livet.
Hvem står bag kostundersøgelsen?
Kostundersøgelsen er en del af Bedre sundhed i generationer (BSIG). Det er professor Sjurdur F. Olsen ved Statens Serum Institut, der har taget initiativ til undersøgelsen. Han leder BSIGs kostgruppe og har arbejdet med kost, lige siden BSIG startede.
Vindere af hurtigsvarpræmier
De deltagere, der besvarede kostspørgeskemaet inden for 14 dage, var automatisk med i månedlige og halvårlige lodtrækninger. Vinderen af de månedlige præmier kunne vælge mellem to biografbilletter og et gavekort til iTunes downloads på 150 kr., mens vinderen af den halvårlige lodtrækning vandt en iPad.
Nedenfor kan du se vinderne af kostundersøgelsens hurtigsvarpræmier i 2017.
Vinder af halvårlig lodtrækning 2017
Vindere af månedlige lodtrækninger 2017
Juni: Sofie Florentin Andersen
Maj: Tobias Winckler
April: Mikkel Folmann Jørgensen
Marts: Karoline Ernst Tang
Februar: Jonathan Riis Kegel
Januar: Regitze Gotthard