Luftforurening øger risikoen for udvikling af astma

Forskere fra Københavns Universitet, Gentofte Hospital og Aarhus Universitet har i september 2024 udgivet en rapport, hvor de konkluderer, at luftforurening øger risikoen for astma.

Luftforurening og astma

Det er data fra fødselskohorterne Bedre sundhed i generationer (BSIG) og Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) i kombination med data fra landsdækkende registre, som er brugt til at undersøge, om der er en sammenhæng mellem luftforurening ved hjemmeadresse i det tidlige liv og risiko for udvikling af astma i barndommen.

Studierne i rapporten viser, at luftforurening fra partikler (fx fra trafik eller brændeovne) og kvælstofdioxid (som udvikles ved forbrænding) giver en højere risiko for at udvikle astma. Derudover viste resultaterne, at måden astma defineres på har stor betydning.

Astma er den hyppigste kroniske sygdom hos børn
I Danmark har ca. 20 % af alle førskolebørn astma, mens ca. 7 % af alle skolebørn og 4% af alle voksne har astma. Astmasymptomer kan variere fra anfald til anfald og fra individ til individ.
Astma er den hyppigste grund til at børn indlægges på sygehus og er forbundet med store udgifter, sygefravær, medicinforbrug og nedsat livskvalitet for de ramte børn og deres familier.

Kobling af data fra flere kilder

Ved hjælp af avancerede metoder har man beregnet koncentrationer af luftforurening ved hjemmeadresser for alle de ca. 1 mio. børn født i Danmark fra 1998 til 2016. Data om astma og relaterede risikofaktorer blev indsamlet fra nationale registre. Disse data blev koblet til spørgeskemadata fra BSIG, som har detaljerede oplysninger om børnenes boligforhold ved 11-års alderen, og til data fra gentagne målinger af lungefunktion og astma-relaterede biomarkører målt i blod og nasale celler fra 1.000 børn, som deltager i COPSAC-undersøgelserne.

”Vi skal stadig arbejde med at begrænse luftforureningen”

Lektor ved Københavns Universitet, Marie Pedersen, har stået i spidsen for arbejdet med rapporten.
Selvom den udendørs luftkvalitet i Danmark og en række af de omkringliggende lande er blevet bedre i de seneste år, er der stadig mange uønskede helbredsudfald som astma, der er blevet forbundet med udsættelse for luftforurening. Der er et stort forebyggende potentiale i at begrænse kilder til luftforurening, både i og udenfor Danmark”, forklarer Marie.

Hun forklarer videre: ”Både trafik, forbrændingsanlæg og brændeovne samt landbruget forurener luften og bidrager også til klimaforandringerne, herunder temperaturstigninger, som igen giver mere pollen i luften og flere naturbrande. Alt dette giver højere risiko for udvikling af astma og andre uønskede helbredseffekter. Således er der mange grunde til at styrke de indsatser, som er med til at begrænse, hvor meget luftforurening, vi udsættes for”, afslutter hun.

Læs rapporten her:
Resultaterne fra undersøgelsen er sammenfattet i en rapport, som kan læses her: https://www.healtheffects.org/sites/default/files/pedersen-rr-219-report.pdf