Fluorstoffer i fostertilværelsen kan medføre nedsat sædkvalitet

Forskere fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har i et nyt BSIG-studie fundet, at bliver man udsat for en kombination af syv forskellige fluorstoffer i fosterstadiet, er det forbundet med lavere sædkvalitet i voksenlivet.

Fluorstoffer og saedkvalitet

Sædkvaliteten blandt danske mænd er lav. Et nyt studie, der er baseret på data og biologiske prøver fra BSIG, viser, at en del af forklaringen kan spores helt tilbage til fostertilværelsen og testikeldannelsen hos drengebørn.

Hvad er fluorstoffer?

Fluorstoffer (også kaldet PFAS) findes mange steder i vores omgivelser. De bruges blandt andet til at gøre produkter som regntøj, sko og stegepander vand- og fedtafvisende. Fluorstoffer ophobes i kroppen og kan hos gravide overføres til fostret.

"En mands reproduktionsevne defineres i høj grad i første trimester, hvor testiklerne udvikles," forklarer forskningsleder Sandra Søgaard Tøttenborg fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, som er en af forskerne bag studiet. "Det giver mening, at eksponering for stoffer, der efterligner og forstyrrer de hormoner, der er involveret i denne delikate proces, kan forstyrre den normale udvikling og have konsekvenser for sædkvaliteten senere i livet."

I studiet undersøgte forskerne sædkarakteristika og reproduktive hormoner hos 864 unge mænd, som har deltaget i BSIGs sædkvalitetsundersøgelse, FEPOS. Disse analyser blev sammenholdt med blodprøver, som deres mødre afgav under graviditeten. Mødrenes blod blev analyseret for 15 fluorstoffer, hvoraf syv var til stede i store nok koncentrationer til at blive inkluderet i undersøgelsen.

"Kun få undersøgelser har set på eksponering for PFAS under forstertilværelsen, og dem, der har, inkluderede kun et eller to stoffer som PFOS eller PFOA. Men denne tilgang med at undersøge et enkelt stof ad gangen tager ikke højde for mulige cocktail-effekter af flere stoffer og kan undervurdere sundhedseffekterne”, siger forsker Katia Keglberg Hærvig fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Dårlig sædkvalitet er et meget almindeligt problem for par, der forsøger at blive gravide. Konsekvenserne af uønsket barnløshed kan være store. Ofte finder vi ingen åbenlyse årsager og har ingen forklaringer at tilbyde de berørte. Resultaterne af vores studie er en vigtig brik i det puslespil – og jo mere vi ved, desto mere kan vi også forebygge”, siger Sandra Søgaard Tøttenborg.

Læs mere:

Den videnskabelige artikel:
Katia Keglberg Hærvig, Kajsa Ugelvig Petersen, Karin Sørig Hougaard, Christian Lindh, Cecilia Høst Ramlau-Hansen, Gunnar Toft, Aleksander Giwercman, Birgit Bjerre Høyer, Esben Meulengracht Flachs, Jens Peter Bonde, and Sandra Søgaard Tøttenborg
Maternal Exposure to Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) and Male Reproductive Function in Young Adulthood: Combined Exposure to Seven PFAS
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36197086

Artikel om studiet på videnskab.dk: PFAS-stoffer i fosterstadiet kobles til dårlig sædkvalitet hos danske mænd (6. oktober 2022)