Høj forekomst af cøliaki blandt danske unge
Forskere fra Odense Universitetshospital står sammen med BSIG bag forskningsprojektet GlutenFyn, som blandt andet undersøger forekomsten af cøliaki blandt BSIGs deltagere på Fyn. De første resultater fra projektet viser en højere forekomst af cøliaki end forventet.
Mere end 7000 unge BSIG’ere fra Fyn er fra 2017 til 2021 blevet inviteret til at deltage i GlutenFyn-projektet, som har til formål at undersøge sammenhængen mellem tarmbakterier og cøliaki. 1266 personer valgte at deltage i projektet, hvor de blandt andet bidrog med en blodprøve og en afføringsprøve.
Hvad er cøliaki?Gluten er et protein, der findes i de fleste kornsorter og derved i fødevarer såsom pasta, brød og pizza. Cøliaki er en sygdom, hvor kroppens immunforsvar reagerer uhensigtsmæssigt på gluten, så man blandt andet kan få ondt i maven, diarré, forsinket pubertet eller stoppe med at vokse.
På sigt kan man blandt andet få knogleskørhed, visse kræftformer og blodmangel, hvis ikke man bliver behandlet. Den eneste behandling, vi kender til i dag, er at undgå de fødevarer, som indeholder gluten.
1,1 % af deltagerne i GlutenFyn-projektet var allerede diagnosticeret med cøliaki, inden de deltog i projektet. Analyser fra projektet viser imidlertid, at mere end dobbelt så mange (2,6 %) faktisk har cøliaki. Forskerne konkluderer på baggrund heraf, at cøliaki er langt mere almindeligt end forventet blandt danske unge, og at forekomsten af cøliaki i Danmark er en af de højeste i verden.
Størstedelen af dem, der viste sig at have cøliaki, havde kun få eller ingen symptomer.
Læs den videnskabelige artikel:
Cæcilie Crawley, Stine Dydensborg Sander, Ellen Aagaard Nøhr, Søren Thue Lillevang, Anne-Marie Nybo Andersen, Joseph Murray, Steffen Husby
High Prevalence of Celiac Disease among Danish Adolescents - A Population-Based Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34310439/