Er sms’er og socialt netværk vejen til bedre sundhed for 14-årige?

Nyt forskningsprojekt fra Bedre sundhed i generationer i samarbejde med Harvard School of Public Health skal de næste tre år undersøge, om inddragelse af venner eller familie kombineret med sms’er med sunde råd kan hjælpe danske unge med at ændre usunde kost og motionsvaner. 

Kan sms'er medvirke til ændrede kost- og motionsvaner?

Cola og pizza er usundt. Det er farligt at ryge, og hvis man ikke dyrker motion, har man højere risiko end andre for en række sygdomme. Det er alt sammen kendt viden, også for børn og unge. Alligevel har en række unge en usund livsstil, som kan komme til at følge dem også i voksenlivet. Hvordan kan man hjælpe dem til at ændre de usunde vaner, når alle – også de selv – godt ved, at cykling er sundere end sofa og broccolisalat langt at foretrække frem for en burger?

I de kommende år vil forskere fra Statens Serum Institut og Harvard School of Public Health undersøge, om en sms-baseret rådgivning og inddragelse af en ven eller et familiemedlem, kan få 14-årige unge deltagere i Bedre sundhed i generationer (BSIG) til at ændre kost- og motionsvaner til det sundere. 

Projektet realiseres med støtte på 12,8 mio. kr. fra Nordea-fonden: 

”Tænk, hvis det viser sig, at man med en daglig SMS kan få en teenager op af sofaen og ud på cyklen? Vi håber, at projektets innovative tilgang giver os ny viden til effektfuld brug af digital sundhedsfremme ,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Deltagere fra Bedre sundhed i generationer

De 6.000 deltagere i projektet vil blive udvalgt blandt 14-årige, der indgår i forskningsprojektet BSIG. Disse 14-årige er blevet fulgt lige, fra deres mødre var gravide, og forskerne har derfor bl.a. viden om mødrenes kostvaner og om børnenes egen kost som helt små og som teenagere.

”Vi har allerede en del viden om disse 14-åriges sundhed, så vi kan finde frem til dem, der har vaner, som det ville være hensigtsmæssigt at forbedre. Det er første gang, der laves en undersøgelse af den slags i Danmark, siger professor Sjurdur Frodi Olsen, Statens Serum Institut, der skal lede projektet.

Hvor vigtige er vennerne, når vaner skal ændres?

Den gruppe unge, der får tilbudt at deltage i projektet, vil bl.a. få information om sund mad og sms’er med gode råd over en periode på tre måneder. De vil også skulle svare på spørgsmål pr. sms om eksempelvis kost, vægt, fysisk aktivitet osv. Derudover skal de vælge en ven eller et familiemedlem, som skal deltage på samme vilkår, og som de kan dele oplevelsen med.

”Ens sociale netværk har stor betydning for, hvordan man lever sit liv. Det interessante med projektet bliver at se på, om kombinationen af at inddrage det sociale netværk og bruge sms, som er en vigtig kommunikationsform for unge, virker. Både, når det gælder at ændre vaner, og når det gælder at holde fast i nye sundere vaner”
Sjurdur Frodi Olsen

Ved at sammenligne med andre grupper af unge i BSIG vil det vil være muligt efterfølgende at se, om deltagelse i projektet virker. Hvis svaret er ja, er forskernes næste opgave at finde ud af, hvorfor det virker.

Undersøgelsen vil vare tre år, og resultaterne forventes publiceret i løbet af 2017 og 2018.

Kontakt:
Statens Serum Institut: Professor Sjurdur Frodi Olsen, tlf.: 3268 3955, e-mail: sfo@ssi.dk

Læs mere:
Bedre sundhed i generationer: www.bsig.dk
Harvard School of Public Health http: //www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/