Ny undersøgelse om pubertetsudvikling

22.500 børn inviteres i løbet af de kommende år til at deltage i en omfattende undersøgelse om pubertetsudvikling. Formålet er at undersøge, om pubertetsalderen er faldende, hvad grunden i så fald kan være, og om tidlig eller sen pubertet har betydning for sundhed senere i livet.

Sundhed senere i livet

De første invitationer sendes i disse dage af sted til hver 4. deltager i undersøgelsen Bedre sundhed i generationer (BSIG). Det er nemlig børn fra BSIG, som skal hjælpe forskerne med at få ny viden om pubertetsudvikling og pubertetens betydning for sundhed senere i livet.  

Undersøgelsen skal give svar på, om pubertetsalderen blandt danske unge er faldende, og hvad årsagen i så fald kan være. Forskerne bag projektet ønsker også at undersøge, hvorledes tidlig eller sen pubertet kan påvirke sundhed senere i livet. Især er risikoen for insulinresistens, overvægt og cancer i søgelyset, men pubertetsudvikling sættes også i forbindelse med adfærdsproblemer og mental sundhed.

Et samarbejdsprojekt over mange år

Pubertetsundersøgelsens dataindsamling foregår på Statens Serum Institut, hvor Bedre sundhed i generationer's sekretariat har til huse. Projektet ledes af professor Jørn Olsen og lektor Cecilia Høst Ramlau-Hansen fra Århus universitet, som står i spidsen for den forskergruppe, der skal analysere data fra undersøgelsen. Der vil dog gå flere år, inden de første resultater fra undersøgelsen ligger klar.

Pubertetsundersøgelsen
  • 22.500 børn født mellem 2000-2003 inviteres til at deltage
  • Deltagerne bliver inviteret første gang, når de er 11½ år gamle
  • Hvert halve år skal de besvare et antal spørgsmål om deres pubertetsstatus
  • Der samles data ind om højde og vægt, uren hud, kønsdelenes vækst, menstruation, sædudtømning, o.l.
  • Når man fra deres svar kan se, at deltagerne er færdig med puberteten - eller når de er 17½ - stopper undersøgelsen for den enkeltes vedkommende.