Overvægt øger risikoen for et kort amningsforløb
Undersøgelse fra Bedre sundhed i generationer tyder på en sammenhæng mellem overvægt og amningsperiode. Jo højere kvindens vægt er før graviditeten, jo tidligere ophører hun med at amme.
I andre lande end netop Danmark har forskere fundet, at jo højere en kvindes BMI er ( BMI er et mål for fedme eller kropsfedt), jo mere besvær kan hun have med at amme.
Vi undersøgte om dette også var tilfældet i Danmark, hvor der er social støtte og opbakning til at amme, og hvor amning er meget udbredt. Vi brugte data fra BSIG og så på hvordan en kvindes BMI før graviditeten påvirkede varigheden af hel eller delvis amning af spædbarnet. Selv efter at have undersøgt flere andre faktorer forbundet med amning (fx. moderens alder, antal børn hun havde født, uddannelse, fysisk aktivitet under graviditeten, rygning, vægtøgning under graviditeten, kejsersnit og barnets køn) fandt vi, at jo højere kvindens vægt var før graviditeten, jo tidligere ophørte hun med at amme.
Sammenlignet med normalvægtige kvinder (BMI 18.5-24.9) var der 19% større sandsynlighed for, at en kvinde med en BMI på 30.0-35.0 ophørte med at amme tidligere, og 24% større sandsynlighed for at hun ophørte fuldstændig med at amme på et endnu tidligere tidspunkt. Disse forskelle var allerede tydelige indenfor den første uge efter fødslen.
BMI og overvægt
Overvægt og svær overvægt (fedme) er defineret ud fra BMI (Body Mass Index), der beregnes således:
Vægt 80 kg., højde 1.60 m
BMI=80/(1.60x1.60)=31,3.
Har man et BMI på 30 eller mere, er man med i gruppen af svært overvægtige.
I dette studie kunne vi inkludere kvinder med et bred vifte af BMI værdier - fra tynde til tykke - og vi fandt, at jo højere BMI var før graviditeten, jo tidligere ophørte amningen. Selv i et land som Danmark, hvor der er social støtte og opbakning til at amme, tyder disse resultater på at der er en biologisk basis for vores fund.
Læs den videnskabelige artikel:
Baker JL, Michaelsen KF, Sørensen TI, Rasmussen KM.
High prepregnant body mass index is associated with early termination of full and any breastfeeding in Danish women.
Am J Clin Nutr 86 (2):404-411, 2007.